Leersum

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Leersum – Leersumse Veld 12 km

Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte. In de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. Het was in de 15e eeuw één groot heideveld met vennen, waar mensen heide maaiden en turf staken. Door het uitvenen zijn de Leersumse Plassen ontstaan. De drie vennen worden omsloten door heidegebied en gemengd bos. De heide wordt begraasd door een kudde Piëmontezer koeien. De plassen trekken veel libellen en vogels, die u kunt observeren vanuit een vogelkijkhut bij de derde plas.

Deze wandeling begint bij Restaurant d’Arthuizen,we lopen meteen het bos in; een bos dat eigenlijk wel woud mag heten. Majestueus dikke loof- en naaldbomen, de stammen dikker dan wij tweeën bij elkaar. Al snel na de start van de wandeling passeren we een zeer grote, midden in het bos gelegen, graftombe. De Graftombe van de familie van Nellesteijn is een monument op het hoogste punt van De Donderberg (36 m), met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. De graftombe is 14 m hoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. De tombe is opengesteld op zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.
Het is meteen hard werken voor de kuiten. Bossen op de Heuvelrug zijn bultig. Hei en stukken zand met her en der een eenzame, grillige grove den wisselen elkaar af. De grillige, grove dennen die in hun eentje of hoogstens met een paar bijeen op hei en zand staan, worden vliegdennen genoemd. Het zaad waaruit ze zijn ontkiemd, is ooit aangevoerd door wind of vogel. Omdat ze (nagenoeg) alleen staan, heeft de wind vrij spel om de boom te vormen. De Leersumse plassen komen in zicht. Na de eerste ven ga je naar rechts en wandel je een gebied binnen dat in de periode 15 maart – 15 juli is afgesloten voor publiek. Op en langs de vennen van het Leersumse Veld broeden o.a. de geoorde fuut, de dodaars, de blauwborst, geelgors en wintertaling.

Breeveen bij Leersum bezit één van de mooiste heideterreinen van de provincie Utrecht. Zo leeft er een populatie zand- en levendbarende hagedissen, groeien er het warkruid en de vleesetende zonnedauw en is de schorre roep van de raaf wel eens te horen. Op het hoogste punt van het Lombokbos werd een uitkijktoren gebouwd “Pyramide Lombok”, een open onderverdieping met een trap en veel kantelen, met saterkoppen en uilen als versiering. Later kreeg hij zijn naam Uilentoren. In 1926 werd de uilentoren eigendom van de voormalige gemeente Leersum.

Een verrekijker als je vogelliefhebber bent en een lunchpakket voor onderweg, zijn zeker geen overbodige luxe. Horeca is alleen aanwezig bij de start/einde.

Fotoalbum: Leersum – Leersumse Veld

Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Leersum – Leersumse Veld


Informatie over de wandelroute
Vraag Antwoord
Start / Parkeerplaats Parkeerplaats aan Rijkstraatweg 315 te Leersum
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt: Nee
Honden toegestaan: Ja, in een aantal gebieden alleen aangelijnd
Horeca: Alleen an het begin van de route
Bankjes: Ja
Extra Informatie Bij nat weer, zijn laarzen niet overbodig. Aantal gebieden afgesloten tussen 15-03/15-07


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/0 downloads

© https://www.gps-wandelaars.nl 28/02/2016