Maastricht

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Maastricht – Sint Pietersberg 10,5 km

De Sint Pietersberg is het plateau gelegen tussen de lage valleien van Jeker en Maas. De kalkachtige ondergrond van deze streek werd gevormd tijdens de Krijtperiode, meer dan 65 miljoen jaar geleden, in een zeemilieu waarin dieren goed gedijden, zoals blijkt uit de ontdekking van talrijke fossielen waaronder de befaamde mosasaurus.
 
In de loop der eeuwen ontstond in deze streek geleidelijk aan een typische plantengroei, de kalkgraslanden, vooral door het gebruik van de hellingen als weilanden voor schapen en geiten. Omdat hier gemiddeld weinig neerslag valt, de zon meer schijnt, de hellingen goed beschut liggen en de kalkbodem sterk doordringbaar is, komen er op de Sint-Pietersberg veel zeldzame dier- en plantensoorten voor.

Het gaat om soorten met vaak een zuiderse oorsprong, zoals de muurhagedis, bepaalde orchideeën en talrijke insecten. Om deze unieke biotoop van de kalkgraslanden te behouden moet er regelmatig opschietend struikgewas en bos gekapt worden. Eenmaal ontbost, onderhouden de sterke mergellandschapen deze graslanden.
 
Door eeuwenlange mergelontginning is er in dit gebied een indrukwekkend ondergronds gangenstelsel ontstaan dat thans een van de belangrijkste overwinteringcentra is geworden voor duizenden vleermuizen uit heel West-Europa. Over het hele gebied liggen ook tientallen open mergel-, krijt en silexgroeves verspreid. Zodra de ontginning in een groeve stopt, neemt de natuur op spectaculaire wijze weer de bovenhand.

De wandeling start vanaf de Sint Pietersberg en eindigt bij Fort St Pieter. De berg is één van de warmste plekjes van Nederland. De oehoe heeft sinds enkele jaren hier een broedplaats. De variëteit van deze wandeling is te vinden in natuur en cultuur, geniet ervan!

Fotoalbum: Maastricht – Sint Pietersberg

Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Maastricht – Sint Pietersberg


Informatie over de wandelroute
Vraag Antwoord
Start / Parkeerplaats Luikerweg te Maastricht
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt: Nee
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Horeca: Ja, Chalet Bergrust
Bankjes: Ja
Extra Informatie


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


0.00 KB
133 downloads

Maastricht

© https://www.gps-wandelaars.nl

Last Updated on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *