Stavelot 02

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Stavelot – Noord 7 km

Stavelot ligt aan de zuidrand van het Plateau der Hoge Venen, aan de Amblève. Stavelot-Malmédy was tijdens het Ancien Régiem een klein onafhankelijk kerkelijk vorstendom. Het was ontstaan uit de twee abdijen die de heilige Remaclus in 648 en 650 resp. in Malmédy en in Stavelot oprichtte. In de 10de  eeuw werden de abten rechtstreeks door de Duitse keizer benoemd. De vorst-abten werden in hun bestuur bijgestaan door een statenvertegenwoordiging. Belangrijke abten waren Poppo en Wibald. Onder hun leiding bereikte de abdij een zeer hoog intellectueel en artistiek peil. Dit is af te leiden uit de vele voorwerpen, evangeliaria, reliekhouders, werken van edelsmeedkunst en manuscripten, uit die periode die thans in de grote musea in de wereld een voorname plaats innemen. De laatste abt, Célestin Thys, graaf van Logne, vluchtte voor de Franse Revolutie in 1794 over de Rijn, maar was wel zo verstandig om in 18 karossen het hele archieven de belangrijkste schatten mee te nemen.

De stad Stavelot heeft een bijzondere charme met haar schilderachtige steegjes en het Saint-Remacleplein. Deze wandeling begint ook op dit plein, waar U tevens de auto kunt parkeren. Via een spoortunnel (neem bij donker weer een zaklamp mee) loopt U naar het hoogste punt van de heuvelkam tussen de valleien van de Ambleve en die van de Roannay. Na de tunnel gaat het in een ruk naar 505 m, en dus heb je 205 m hoogteverschil te overwinnen. Daarna mag je dan de tweede helft van de wandeling afdalen.

Deze wandeling lijkt kort (7 km), maar door het niveauverschil is de wandeling toch nog vrij pittig te noemen.

Fotoalbum: Stavelot – Noord

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/deb37319n2/domains/gps-wandelaars.nl/private_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne


Routekaart: Stavelot – Noord


Informatie over de wandelroute
Vraag Antwoord
Start / Parkeerplaats Plein Rue Haute in Stavelot
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt: Nee
Honden toegestaan: Ja, eventueel aangelijnd
Horeca: Ja
Bankjes: Ja, weinig
Extra Informatie Zeer mooie uitzichten


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


13.87 KB
60 downloads

Stavelot 02

© https://www.gps-wandelaars.nl