Spa 02

Route begint bij het Natuurpark Domaine de Bérinzenne: zie http://www.berinzenne.be/NL/acceuil.htm

Waterwerelden ten zuiden van Spa, talrijke poelen liggen in de Fagne de Malchamps en ontelbare beken doorsnijden de steile randen van het hoogveen. De wandeling loopt door een van de fraaiste natuurgebieden ten zuiden van de bekende badstad Spa. Dit door enorme bossen omringde veengebied wordt doorkruist door enkele grindpaden en lattenwegjes op drassige plaatsen. Hier liggen ook de bronnen van het mineraalwater van Spa. Als sneeuw- en ijskristallen op heldere winterdagen in het zonlicht fonkelen, is het waterlandschap dat U op deze wandeling verkent, van een bijna bovenaardse schoonheid.

Aan het begin van deze wandeling verrijst een prachtige, houten uitkijktoren. Natuurlijk neem je de 83 traptreden omhoog om te kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de Fagne de Malchamps. Bij de toegang tot de Fagne bevindt zich de 17e eeuwse boerderij Bérinzenne die onderdak biedt aan een boeiend bosmuseum.

Tijdens deze wandeling komt U ook langs het vliegveld van Spa, de Aérodrome de Spa-La Sauvenière is sinds 1909 een privaat vliegveld. De luchthaven is sinds 1960 de thuisbasis van de Royal Aéro Para Club de Spa (RAPCS) en wordt door sommige Formule 1-coureurs gebruikt. Hier kunt U een kopje koffie nuttigen en bij mooie weer heeft U op het buitenterras een prachtig uitzicht over de omgeving.

De wandeling voert u naar het Lac de Warfaaz. Het meer van Warfaaz  is een klein meer op een paar kilometer van Spa, bij de plaats Nivezé. Het is bedoeld voor vis-recreatie, ook kunnen er trapboten worden gehuurd. Het is een stuwmeer dat in 1892 werd gebouwd op het riviertje de Wayai, de oppervlakte is 6 ha.

Natuurlijk komt U ook nog door Spa zelf, hier zijn talrijke terrassen. Volgens een verhaaltje komt de naam Spa van het Russische Spasibo, wat 'dank u' betekent. Toen Peter de Grote in 1717 in Spa vertoefde, kreeg hij water aangeboden van de bevolking. Hij antwoordde met 'Spasibo', wat daarna verbasterd zou zijn tot Spa. Tot ongeveer 1980 was Spa het belangrijkste toeristische centrum van de Ardennen.

Route Kaart

Vraag:  Antwoord:
Start / Parkeerplaats: Parkeerplaats bij Domaine de Bérinzenne Route de la Gleize 4 4900 SPA
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt:     Nee   
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Horeca: In Spa zelf en bij start
Bankjes: Weinig
Extra Informatie: Parkeerplaats is bij het Natuurpark en is gratis

GPX Route Bestand

Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een naam en een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.

Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


29.10 KB
82 downloads

Spa 02

 

© https://www.gps-wandelaars.nl