Mol

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Mol – Abdij Postel 10.5 km

Klavertje vijf

In de noordelijkste uithoek van de gemeente Mol, tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de twaalfde eeuw opgericht werd. Het zijn de norbertijnen die er sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Vanwege hun witte pij noemt men ze ‘witheren’. Hoe druk het er ook mag zijn, eenmaal binnen de abdijmuren overvalt je een merkwaardige rust.

De wandeling start voor de ingangspoort van de abdij van Postel. Deze abdij wordt op zon- en feestdagen door pelgrims en dagjesmensen bezocht. In de abdij worden rondleidingen georganiseerd. Deze abdij staat verder sinds 1994 bekend vanwege de nieuwe kruidentuin, waar onder meer ginseng wordt gekweekt. Achteraan bij de tuin staat het pesthuisje, deze dateert uit de 17e eeuw. In een winkel worden verschillende abdijproducten verkocht zoals abdijbrood, kaas en hesp. Het Postel abdijbier wordt gebrouwen bij de Affligem Brouwerij in Opwijk.

Tijdens deze wandeling maak je kennis met ‘De Ronde Put’. Vroeger was dit een uniek hoogveengebied. In 1957 startte men met uitvening: het laatste grote hoogveen van Laag- en Midden-België ging voor de turfschup! De plas werd een viskweekvijver en het omliggende land werd benut voor land- en bosbouw en voor jacht. De natuur is echter krachtig en inventief. Het open water wordt nu met witte waterlelies getooid en is omgeven door fraaie rietkragen.

Halverwege het kanaal komt U een wandelbrug naar de vogelkijkhut “de Lange Linnenput” tegen. Hier moet U zeker even naar toe gaan! Tijdens onze wandeling hebben wij hier een ijsvogel waargenomen. Even verderop is weer een brug die U een kijk geef op “De Ronde Put”. Het Vlaams Natuurgebied Ronde Put ligt op de waterscheiding tussende bekkens van de Maas en de Schelde. Hier situeert zich ook een van de bronnen van de Nete. Houd er rekening mee, dat je dit natuurreservaat alleen in het gezelschap van een gids mag bezoeken. Onder de met uitsterven bedreigde vogelsoorten die hier trachten te overleven, vermeldt de brochure (over deze route) van de Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen er twee: de dodaars en het woudaapje. Ze broeden allebei in de buurt van de vijvers in dit reservaat. Verder leeft er nog de zeldzame slobeend.

Fotoalbum: Mol – Abdij Postel

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/deb37319n2/domains/gps-wandelaars.nl/private_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.


Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Mol – Abdij Postel


Informatie over de wandelroute
Vraag Antwoord
Start / Parkeerplaats Parkeerplaats Abdijlaan te Mol
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt: Nee
Honden toegestaan: Nee
Horeca: Ja
Bankjes: Ja
Extra Informatie U kunt de Rode Pijlen volgen


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


13.37 KB
37 downloads

Mol

© https://www.gps-wandelaars.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *