La Gleize

La Gleize 9 km:

La Gleize is een prachtig gelegen dorp aan de oevers van de AmblËve. De betekenis van de naam "La Gleize" is L'Èglise (de kerk). Het heel oude dorp La Gleize werd in december 1944, tijdens het Duits offensief van de Ardennen, zwaar vernield. Rondom de kerk die in de XIIe eeuw werd opgericht, staan nu nieuwe en gerestaureerde huizen.
Niet ver van de kerk bevindt zich een prachtige pantserwagen, de "Tigre Royal". Deze tank is het belangrijkste overblijfsel van de slag om de Ardennen en heeft het museum van La Gleize letterlijk op de wereldkaart gezet. Het "December 1944" museum is het meest gevarieerde oorlogsmuseum in Europa.

De start is in dorpscentrum bij het oorlogsmuseum, voorbij de laatste huizen van het dorp steekt U de beek Nabonru over in een doorwaadbare plaats, via een holle weg wandelt U naar het mooie gemengde bos Bois Jacques Mathieu. Weer uit het bos heeft U een prachtig panorama, waar U in de verte de spoorwegviaduct van Roannay-Coo ziet.
Het viaduct is een boogbrug opgetrokken uit natuursteen.

Bij het plaatsje Bourgoumont komt U langs het voormalige Sanatorium St. Edouard. Gezien de strategische ligging werd het door Kampfgruppe Peiper ingenomen en omgedoopt tot de "Festung Sanatorium". Tijdens de gevechten om Stoumont hebben in en om het gebouw zware gevechten plaatsgevonden en is het diverse malen van "eigenaar" gewisseld. Voorbij het plaatsje Moulin du Ruy steekt U de Roannay over, de wandeling volgt deze beek voor ongeveer 1 km.

U wandelt verder door heerlijke weiden en komt langs vele machtige oude eiken. Slechts een keer per jaar [Formule 1-circus Spa-Francorchamps] stromen de toeristenmassa's door het dal van de Roannay. De rest van het jaar stroomt dit beekje ongestoord door eenzame, zon beschenen beemden.

Deze wandeling is een ideale voorbereiding op langere wandelingen in het Amblevedal.

Routekaart:

Informatie wandeling Vraag:

Vraag:
Start / Parkeerplaats:
Verharde wegen:
Onverharde wegen:
Rolstoel / kinderwagen geschikt:    
Honden toegestaan:
Horeca:
Bankjes:
Extra Informatie:

Informatie wandeling Antwoord:

Antwoord:
Parkeerplaats Rue de l'église, La Gleize --> Plein voor museum
Ja
Ja
Nee   
Niet geschikt voor honden
In het dorp
Weinig tot geen
Zeer mooie wandeling

Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


22.22 KB
106 downloads

La Gleize

One thought on “La Gleize

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *