Coo 01

Informatie Foto’s Wandelkaart GPS-Bestand Kaart Nederland Routes Nederland Opmerking

Coo – Hoefijzer 10,6 km

Waterkrachtcentrale Coo.
Deze wandeling loopt om het “hoefijzer” van Coo, de waterkrachtcentrale van Coo & Trois-Ponts. De centrale is de belangrijkste waterkrachtcentrale van België, het werd gebouwd tussen 1967 en 1979. Door Coo & Trois-Ponts worden de pieken in het verbruik van elektriciteit opgevangen en ook eventuele storingen in andere centrales. Zij wordt automatisch van uit Linkebeek bediend en kan in enkele minuten opgestart worden. Het totale vermogen van de centrale is meer dan 1100 MW.

Zes groepen staan opgesteld in een in de rots uitgehouwen machinekamer van 128 m lang, 22 m breed en 40 m hoog. Zij kunnen werken als turbine en als pomp. Als turbine is het debiet 500 m³ per seconde, als pomp tussen de 325 en 415 m³ per seconde. Het onderste bekken is een kunstmatig meer van 71 hectare dat ontstond door afdamming van de meander van de Amblève te Coo. De capaciteit is ongeveer 8,5 Mm³. Het water wordt omhoog gepompt naar twee bekkens in het plaatsje Brume, ongeveer 1 km ten zuidwesten van Coo. Het hoogteverschil is 270 m. De twee bekkens kunnen 4 en 4,5 Mm³ water bevatten en zijn met afzonderlijke onderaardse leidingen, met een diameter van 6,5 tot 8 m, verbonden met de turbines.

De wandeling is afwisselend. Bos, weiland, vergezichten, oude boerderijen en natuurlijk de stuwmeer van Coo (U loopt over de stuwdam). U treft het allemaal in deze wandeling aan!

Er moet hier en daar wel wat geklommen en gedaald worden langs steile hellingen.

Petit Coo 6, 4970 Grand Coo

Fotoalbum: Coo – Hoefijzer

We cannot display this gallery
Wil je nog meer mooie foto’s zien van onze fotografe? Ga dan naar Périne

Routekaart: Coo – Hoefijzer


Informatie over de wandelroute
Vraag Antwoord
Start / Parkeerplaats Parkeerplaats Petit Coo te Coo
Verharde wegen: Ja
Onverharde wegen: Ja
Rolstoel / kinderwagen geschikt: Nee
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Horeca: Diverse
Bankjes: Weinig
Extra Informatie Zeer mooi uitzicht


Om het GPX bestand van de route te kunnen gebruiken, geef een geldig email-adres in, de link wordt dan automatisch toegestuurd.
Voor Privacy- en cookieverklaring zie: https://www.gps-wandelaars.nl/overige/about/


40.87 KB
74 downloads

Coo Hoefijzer

© https://www.gps-wandelaars.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *